Baby, Livet som mor

Lær baby at falde i søvn selv – 10 gode råd der redder nattesøvnen

lær baby at falde i søvn selv

Er du ved at rykke håret ud af frustration over putning og sengetider? Sidder du måske lige nu med mørke rander under øjnene, det ene bryst hevet ud af blusen til baby og ser bare håbefuldt op mod uret, der æder din nattesøvn sekund for sekund. Lær baby at falde i søvn selv.

Hvis du leder efter et decideret bud på søvntræning a la “Godnat og sov godt”-metoden, så vil jeg hurtigt henvise til denne artikel. Dette blogindlæg er blot gode råd, som man kan bruge, når det er nødvendigt.

Se vores tilbud: Lækkert babytøj på tilbud her

Sut

1. Sørg for at barnet er mæt

Hvis baby ikke kan falde i søvn, så kan det være fordi, de er sultne. Det ved du nok allerede, da det er et af de mest brugte værktøjer til at få baby til at falde i søvn. Hvad end det er the mighty breast eller sutteflasken som bliver brugt i huset, så er det ofte den nemmeste løsning på et uroligt barn.

Pas dog på med at lære baby at spisning skal foregå om natten, hvis I er ved at skabe en søvnrytme. Brug eventuelt vand i sutteflasken efter baby er blevet fire måneder, hvis baby finder det beroligende og søvndyssende. Du kan også give baby sut, men som tommelfingerregel er søvnen knap så dyb, hvis baby er afhængig af at bruge sut.

2. Sørg for at baby har ren ble på

Det er ret indlysende, men ikke desto mindre så kan de mange frustrationer omkring puttetid gøre, at man misser at bleen er blevet våd, imens baby er blevet gjort klar til sengen.

Hvis der er uro i sengen, så tjek lige, at det ikke blot kræver en ren ble.

3. Sørg for at der er mørkt, stille og roligt

Når du skal putte den lille, så er det en rigtig god idé at fjerne alt, hvad der kan forstyrre, distrahere og undersøges af nysgerrige babyøjne. Sørg for at rummet er mørkt og ikke har blinkende lygter, forstyrrende lyskilder eller “spændende” ting, som baby bliver holdt vågen af.

Der bør heller ikke være larm eller lyde på børneværelset omkring sengetid. Måske har du allerede prøvet, at den lille endeligt er faldet til ro, og mens du lister dig stille ud af værelset får trådt på babylegetøjet fra svigerforældrene. Straks efter spiller den en udgave af Jens Hansens bondegård, som lille Hanna vågner op og skråler med til.

Brug i stedet lidt saglige vuggeviser – de elsker jo, når mor synger – eller en uro med lidt musik og bevægelse i.

Får

4. Sørg for at der ikke er for varmt

Du kender sikkert fra dig selv, hvordan du kan vende dig i sengen hele natten, når temperaturen er for høj (tropenætter er altså fedest på altanen). Det samme gælder for baby, og det er desuden vigtigt, at de ikke har for meget tøj på eller har det for varmt – det kan nemlig lede til vuggedød.

Luft gerne ud inden baby bliver puttet, så det lille pus ikke ligger i træk i løbet af natten. Tjek desuden altid nakken, hvis du er i tvivl om baby har for meget tøj på. Læs mere her “Hvor meget tøj skal baby have på? Nem guide til nye forældre”.

5. Giv baby et varmt bad inden sengetid

Det kan for nogle være dejligt afslappende at få et varmt bad inden sengetid. Forsøg dig frem med at give den lille et varmt bad, og se om de falder i søvn af det – så har du et hemmeligt våben, når det gælder.

Lær baby at falde i søvn selv ved at lade dem forbinde den afslappende følelse og ro med sengetiden.

6. Brug lidt tyngde på maven

Mange børn finder ro ved at have lidt tyngde på sig. Nogle anvender kugledyner til større børn, man kan også få en tyngdepose eller blot lægge en hånd på maven af dem.

Lær baby at falde i søvn selv ved at bruge hånden på maven eller andre specialdesignet vægte til at placere på baby under søvn.

Vogn

7. Vug baby i søvn

Spædbørn kan især godt lide at blive vugget i søvn. Det kommer fra den hyggelige plads inde i mors mave, hvor der altid blev holdt om dem. Du kan derfor med fordel vugge baby i søvn i armene og så forsigtigt putte dem i sengen bagefter.

Det er også en god måde at lære baby at sove i barnevogn.

Lær baby at falde i søvn selv ved at vugge dem i søvn og udfas det stille og roligt. Så lære de selv at skabe den beroligende effekt om aftenen.

8. Tag ikke stress og irritation med ind til sengen

Hvis du nogensinde har været irriteret over, at din partner ikke var opmærksom nok på dig og dine følelser, så kommer der helt andre boller på suppen, når baby melder sin ankomst. De er så sensitive over for dine tanker, følelser og signaler. Hvis du er sindssygt frustreret og irritabel, når det er ved at være sengetid, så bliver baby utryg.

Lær baby at falde i søvn selv ved at gøre dem trygge ved processen.

9. Skab en rutine

Efterhånden som det er muligt, så er det bedste du kan gøre for at få baby til at sove om natten at skabe gode rutiner. Baby bliver mere tryg og får et mere stabilt sovemønster, og du er måske også heldig nok til at få en hel nat i sengen – uden afbrydelser.

Lær baby at falde i søvn selv ved at skabe gode rutiner. Find inspiration her.

10. Skab et godt sovemiljø

Gør det hyggeligt og beroligende, der hvor baby skal sove. Du ville ikke selv bryde dig om at sove i et rodet, varmt, lyst eller koldt rum. Et af det bedste bud på at gøre sengen indbydende, give en hyggelig stemning og gøre putningen til en leg er Tjugga. Natbjørnen Tjugga gør det nemmere for forældre at skabe et beroligende og trygt rum for babys nattesøvn.

Du kan eksempelvis få Tjugga eller Sally som bamse, som kan følge dit barn i drømmeland i mange år. Bliver dit barn (eller du) fan af vennerne fra Natskoven, så findes der også både baby og junior sengetøj fra Tjugga. Som om det ikke er nok, så kan dit barn ligge indsvøbt i det lækre sengetøj i 100% økologisk bomuld og kramme Tjugga imens der er godnatlæsning fra en af Tjugga bøgerne.

Du kan også downloade Tjuggas app, der hjælper barnet med at falde i søvn. I appen finder du lydmeditationer og hyggelige videoer med Tjugga, Sally og alle de andre i Natskoven.

Du kan læse meget mere om det fantastiske univers og mærket lige her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget søvn baby?

Spædbørn sover typisk mellem 16-17 timer i døgnet, og det er ofte i intervaller af 2-4 timer.

Efter nogle uger sover baby mere om natten end dagen.

Efter nogle måneder (omkring 6-månedersalderen) lære baby som regel at sove om natten.

En baby søvnrytme er ikke regelmæssig før omkring 18-24-månedersalderen.

Søvntræning baby hvornår?

Du kan begynde at skabe gode rutiner allerede fra start af. Det er dog en stor omvæltning at få et helt nyt familiemedlem med hjem, og det kræver tilvænning for dig som forælder også. Når I begynder at have en hverdag, så kan du begynde at skabe gode søvnrutiner – eller i hvert fald lægge fundamentet for dem.

Er det første gang du er her?

Vi elsker at få besøg! Er du måske på udkig efter lækkert børnetøj fra populære mærker, tøj til baby i økologisk bomuld, en bæredygtig garderobe til de små eller en dåbsgave? Så har du fundet det helt rigtige sted.

Vi er Pure Basic, og hos os finder du netop bæredygtigt og økologisk børnetøj i størrelse 0-12 år. Vi tilbyder dig fantastisk kundeservice, de bedste styles fra danske tøjmærker til børn, favorable og fair priser, fri fragt på køb over 499,- og en god samvittighed. Når du handler hos os, så er du sikker på at bæredygtigheden er i top!

Kig dig omkring i vores skønne webshop, bliv inspireret på vores Instagram og Facebook, tilmeld dig nyhedsbrevet (nederst på siden) og vær den første til at få drønlækre og dugfriske nyheder fra de bedste danske tøjmærker til børn.

logo

Pure Basic

– fordi bæredygtigt børnetøj er fremtiden